Hoe gebruik je een nooddouche in tijden van nood?

Staat veiligheid bij jou op de werkvloer voorop? Dan zijn er vaak verschillende veiligheidsmaatregelen getroffen. Echter zijn er ook hulpmiddelen en apparaten nodig voor wanneer er iets fout gaat. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand gevaarlijke stoffen over zich heen krijgt of blootgesteld wordt aan een bepaalde stof. Hiervoor zijn speciale nooddouches ontworpen. Voordat je hiermee aan de slag gaat, moet je wel goed weten hoe je deze moet gebruiken. En wat is er allemaal voor nodig? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij in een noodsituatie gelijk kunt starten. 

De nooddouches aanzetten en de persoon eronder zetten

Veiligheidsdouches moeten altijd op een strategische plaats gezet worden. Iedereen moet daarbij weten waar deze is, zodat werknemers te allen tijde in kunnen springen als er iets fout gaat. Zodra iemand de douche moet gebruiken, kan deze eenvoudig met een druk op de knop aan worden gezet. De douche zorgt er dan voor dat het water, gemengd met de vloeistof die voor de verkoeling en desinfectie zorgt, over het lichaam komt. Het is belangrijk dat de getroffene hiervoor op de juiste plek staat, zodat er zoveel mogelijk water over het lichaam zal spoelen. 

Zo lang mogelijk onder de douche staan

Bij de nooddouches van Nedelko is het ook belangrijk dat iemand er zo lang mogelijk onder blijft staan. De douches beginnen bijvoorbeeld pas te werken vanaf 15 minuten. Het is dus belangrijk dat de persoon niet binnen deze tijd eruit stapt. Laat daarom ook iemand erbij staan, zodat er geen extra ongelukken gebeuren. Ook moet je ervoor zorgen dat de juiste desinfectie aangeschaft is via Nedelko. Je voorkomt ermee dat je uiteindelijk alsnog geen effecten hebt en kunt altijd voldoende materialen voor de nooddouche op voorraad hebben voor een eventueel incident op de werkvloer. 

Kijken naar het juiste installatiemateriaal

Het kan zijn dat er eens in de zoveel tijd wat vervangen moet worden aan de nooddouche. In dit geval moet je het juiste installatiemateriaal aanschaffen. Er zijn veel verschillende installatiematerialen te verkrijgen, waardoor je altijd een passende oplossing vindt. Het installatiemateriaal kan daarbij eenvoudig gemonteerd worden. Door goed te kijken naar de stappen die je moet doorlopen kun je de veiligheid op de werkvloer waarborgen en is ook een goed gebruik van de nooddouche gerealiseerd. Zorg er wel voor dat je de werknemers traint voor noodgevallen, zodat ze direct kunnen schakelen in geval van nood.