Bij het bouwen van woningen wordt het steeds belangrijker om te gaan voor een energie-efficiënt huis. Net zoals bij het energie vergelijken, heeft dit als doel om minder geld te betalen aan de energieleverancier. Bij het vergelijken van de energieabonnementen doe je dit door voor het goedkoopste contract te kiezen, maar bij het bouwen van een energie-efficiënte woning doe je dit juist door zo weinig mogelijk energie te verbruiken in je huis. Lees niet alles over het energiecollectief, maar ook over energie-efficiëntie. Hieronder kun je daar bijvoorbeeld een paar tips over vinden!
Waterverwarming
Waterverwarming draagt bij tot 15 procent van de energiekosten van een huis, het is dan ook een van de grootste energiekosten in een huis. Gelukkig kunnen energiezuinige bouwers en huiseigenaren kiezen uit verschillende opties die energie en geld kunnen besparen: hoogrenderende warmtepompboiler, hoogrendementboiler, tankloze waterverwarmer en hoogrenderende zonneboiler. Door te kiezen voor een van deze waterverwarmingen kun je zorgen voor een hogere energie-efficiëntie van je woning.
Lucht- en vochtbarrière
Een lucht- en vochtscherm is een essentieel kenmerk van een energiezuinige woning. De barrière voorkomt dat vocht, zowel in de lucht als door regen, lekkages, et cetera, binnendringt en zich ophoopt in het wandsysteem. Door vocht uit het wandsysteem te houden, kan de groei van schimmel worden gestopt, wat de kwaliteit van het binnenmilieu en de integriteit van een huis aanzienlijk kan aantasten.
Energiezuinige elektronica
Huiseigenaren bezitten tegenwoordig gemiddeld 24 elektronische consumentenproducten, deze producten gebruiken 12 procent van het energieverbruik van een huis. Ook werken nu veel mensen thuis, waardoor nog meer energie verbruikt wordt. Een must-have voor een energie-efficiënte huis is dat het voorzien is van ENERGY STAR®-gecertificeerd kantoorapparatuur en elektronica.
Continue isolatie
Een energiezuinig huisontwerp moet continue isolatie omvatten, dit komt de energie-efficiëntie echt ten goede. Continue isolatie wordt gedefinieerd als “isolatie die doorlopend is over alle structurele componenten zonder andere koudebruggen dan bevestigingsmiddelen en serviceopeningen”. Een koudebrug in een wandconstructie zorgt ervoor dat energie en warmte er sneller doorheen stromen dan de omringende ruimtes en vermindert de effectieve R-waarde van het wandsysteem. Uiteindelijk stopt continue isolatie luchtlekkage in een huis, wat huiseigenaren geld en energie bespaart door de kosten voor ventilatie, verwarming en koeling van het mechanisme te verlagen.
Thermische massamaterialen
Architecten en bouwers van energiezuinige huizen moeten materialen met een hoge thermische massa opnemen in het ontwerp van de woning, met name in de muren en funderingen. Materialen met een hoge thermische massa absorberen en slaan warmte-energie op, dit is een functie die temperatuurverschuivingen in een huis stabiliseert door de snelheid van warmteoverdracht te vertragen, wat direct van invloed is op de werkfrequentie van het HVAC-systeem.
Ventilatie
Energiezuinige en luchtdichte woningen moeten de ventilatie regelen met een ventilatiesysteem met energieterugwinning. Het regelen van de ventilatie in een huis zorgt ervoor dat verontreinigende stoffen zoals radon, formaldehyde en vluchtige organische stoffen niet vast komen te zitten in het huis. Een ventilatiesysteem met energieterugwinning regelt de ventilatie en vermindert energieverlies door energie van geconditioneerde lucht die naar buiten gaat over te dragen naar verse binnenkomende lucht.