Zes tips voor het bouwen van een extreem energiezuinig huis

Het bouwen en ontwerpen van betaalbare nul-energiewoningen omvat meerdere geïntegreerde stappen die gebruik maken van algemeen beschikbare bouwmaterialen en apparatuur, samen met eenvoudig te leren bouwstrategieën. Door de onderstaande tips te volgen, kun je een nieuw huis bouwen dat betaalbaar is om te bouwen en minder kost om te bezitten. Vergelijk direct je energie nadat je nieuwe extreem energiezuinige woning gebouwd is, als je tenminste nog energie nodig hebt dat aangeboden wordt door een energieleverancier. Soms is dat niet eens nodig met behulp van de onderstaande tips. 

Installeer energiezuinige verlichting 

Het minimaliseren van het energieverbruik voor verlichting en het optimaliseren van het licht voor de bewoners is een belangrijk kenmerk van energieneutrale woningen. LED lampen zijn de perfecte match voor deze taken. Ze zijn energiezuiniger dan spaarlampen, gaan vele jaren langer mee en bevatten geen kwik. Bovendien kunnen ze aan verschillende verlichtingsbehoeften voldoen, van zeer helder wit licht tot zacht, warm licht. Het selecteren van de juiste LED verlichting voor een taak, het strategisch plaatsen van lichten en het zo effectief mogelijk gebruiken van natuurlijk licht kan het energieverbruik van een huis drastisch verminderen.

Verzegel de gebouwschil

Het goed verzegelen van de gebouwschil is de meest kosteneffectieve maatregel die bouwers kunnen nemen om de energie-efficiëntie van een nul-energiewoning te verbeteren. Er zijn verschillende beproefde, luchtdichtende benaderingen beschikbaar. Kies een aanpak die past bij je klimaat, vaardigheden en budget. Hiervoor is het verstandig om een expert in te schakelen zodat je kiest voor de juiste aanpak.

Selecteer een energiezuinig verwarmings- en koelsysteem

Uiterst efficiënte, kosteneffectieve verwarmings- en koelsystemen zijn essentieel om de doelstelling van netto nul-energie te halen. Een goede keuze is een luchtkanaalloze warmtepomp, ook wel mini-split-warmtepomp genoemd. Deze systemen zijn zeer energiezuinig en hebben niet de tekortkomingen van centrale, geforceerde luchtsystemen of de hoge kosten van thermische warmtepompen.

Isoleer de gebouwschil goed 

Nadat het huis luchtdicht is gemaakt, is het super isoleren van het huis misschien wel de op één na meest kosteneffectieve strategie voor het creëren van een nul-energiewoning. Energiemodellering, zoals hierboven vermeld, kan je helpen de isolatieniveaus voor het plafond, de muren en de vloeren te optimaliseren. Selecteer framingstrategieën die het gemakkelijker maken om de gebouwschil te isoleren en koudebruggen tot een minimum te beperken.

Verwarming water verstandig

Waterverwarming is vaak de grootste energiekost in een woning na verwarming en koeling. Het is dus belangrijk voor ontwerpers en bouwers om efficiënte waterverwarmingstechnologie te selecteren en te lokaliseren, samen met andere maatregelen, om het gebruik van warm water tot een minimum te beperken. Op deze manier is het dus ook mogelijk om minder energie te gebruiken in je woning.

Gebruik de zon voor energie

Netgekoppelde fotovoltaïsche (PV) panelen bieden momenteel de meest kosteneffectieve vorm van hernieuwbare energie voor een nul-energiewoning. Ze kunnen voorzien in alle energiebehoeften van een huis, inclusief verlichting, verwarmings- en koelsystemen, apparaten en warm water. Ze zijn echter het duurste onderdeel van een nul-energiewoning en strategieën om die kosten te verminderen of te verminderen, zijn belangrijk om te overwegen.